marți, 7 aprilie 2015

Lacul Cuejdel

Iesirea de duminica, cu Lenus, Amalia, Paul si eu de data aceasta, cu o prognoza ce anunta dupa ora 14 ninsoare (3-12 cm).
A fost bine, cel putin dimineata, desi destul de rece - vezi flori de gheata - apoi cu cer senin, ca dupa ora 13 sa inceapa sa se innoureze, la 14 sa pluteasca norii peste lac, iar la 15.30 chiar sa ninga abundent.
Flori multe - ca sunt Floriile.



 Fototropism dupa alunecarile de teren si incretirea scoartei 

 Aflat in judetul Neamt, pe teritoriul comunei Garcina la o distanta de 25 km de Piatra Nemat, Lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din Romania. Desi nu este la fel de cunoscut precum Lacul Rosu acest lac s-a format in aceleasi conditii ca si primul fiind la fel sau chiar mai spectaculos.
Lacul de pe pârâul Cuejdel are la origine o alunecare masiva de teren care s-a produs pe versantul stang al vaii, in mai multe etape, începând cu anul 1978 si culminând cu cea din 1991. In ultima etapa s-a format barajul natural care a blocat întreaga vale favorizând acumularea unei mari cantitati de apa, avand o suprafata de aproximativ 150 ha si o adâncime medie de 10 m, un volum de apa de 1.000.000 mc si e in permanenta crestere. Barajul are 30 m inaltime si 100 m lungime, in aval formandu-se alte patru lacuri mici. 





 Ninge destul de tare



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...