miercuri, 10 iulie 2013

Flori de Neagra

Garofița albă de stânca sau Barba ungurului (Dianthus spiculifolius)
Plantă din familia Caryopbyllaceae, cu numeroase tulpini gingaşe, alcătuind pîlcuri stufoase. Frunzele înguste şi ascuţite, ca firul de iarbă, sînt aşezate în perechi, mai îngrămădite la baza tulpinii. Florile, cîte una la vîrful tulpinilor de un alb lăptos sau palid-roze, foarte plăcut mirositoare, au un caliciu lunguieţ şi îngust, cu doi-patru solzi şi cinci petale adînc spintecate în numeroase diviziuni subţiri, fine, răsfrînte în jos. 
Înfloreşte în iulie-august. 
Creşte pe stînci calcaroase, mai adesea în etajul subalpin şi montan. Răspîndirea în ţară: munţii Carpaţi (endemism pentru Carpaţii României)
(sursa: http://cristeaviorica.blogspot.ro/2011/10/garofita-alba-de-stanci-sau-barba.html)




Degetarul galben (Digitalis grandiflora)
Degetarul galben este o erbacee a carei inaltime ajunge la un metru. Face parte din familia scrofulariaceelor si este o planta toxica, otravitoare. Planta perena, degetarul galben are un rizom nu prea dezvoltat, tulpina aeriana fiindu-i, in schimb, puternica. Infloreste vara, in lunile iulie si august. Florile au o culoare galben pal sau un rosu-pal. Degetarul galben creste in paduri, in luminisuri, la marginea padurilor, in general in zonele cu vegetatie aglomerata si sol hranitor.
Plantele din aceasta familie, a scrofulariaceelor, contin un glicozid toxic. De fapt, degetarul galben contine o serie intreaga de glicozide – digitonina, digitofilina, digitalina.
Degetarul galben este o planta cu actiune cardiotonica. Digitalina, digitonina, digitofilina au efecte asupra functionarii inimii si modifica circulatia sangelui.
Din aceste motive, sunt utilizate pentru producerea de medicamente necesare in bolile cardiace.
Dat fiind caracterul otravitor al acestei plante, administrarea ei in terapii se va face numai sub supravegherea medicului, a specialistului care cunoaste dozajul necesar. Atunci cand nu exista recomandarea medicului se vor folosi plante medicinale alternative, care nu au contraindicatii sau nu este nevoie, in utilizarea lor, de atatea masuri de precautie.
Degetarul galben este o planta riscanta, dar importanta ei pentru revigorarea inimii si a sangelui este notabila. 

Orhidee - Traunsteinera globosa - fara nume romanesc

Orhidee - Dactylorhiza saccifera / fuchsii






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...