marți, 9 iulie 2013

Crinul de padure

Crinul de padure (Lilium martagon)

Crinul este una dintre cele mai frumoase si gratioase plante. Crinul de padure (Lilium martagon) face parte din familia Liliaceea si creste in zona padurilor de stejar si fag, fiind o specie mezofila. Poate fi intalnit foarte rar in paduri cu substrat calcaros, molidisuri sau in zona de munte. Este o specie rara, declarata monument al naturii si este ocrotita prin lege. Este o planta salbatica, perena, originara din Europa si infloreste in lunile mai - iunie. Un singur fir de crin de padure poate duce si 50 de flori, dar in general are 10-20 flori! Florile au diverse culori: rosu, roz sau violanceu.
Caracteristici si descriere
Crinul de padure este o planta erbacee, perena, intalnita prin padurile de foioase, prin fanete si locuri stancoase de la campie pana in regiunea montana. In pamant are un bulb ovoidal format din numerosi solzi carnosi. De la baza bulbului se desprind numeroase radacini, unele din ele adesea contractile. Alte radacini subtiri se formeaza pe tulpina, deasupra bulbului. Tulpina este dreapta, inalta de pana la 100 cm. Frunzele au o forma ovaloita, usor ascutita spre varf. Florile sunt roz, rosiatice sau violacee, punctate cu purpuriu inchis, si au un miros specific, deosebit de puternic. Florile au 6 petale, androceul format din 6 stamine cu filamente lungi de 2-3 cm, terminate cu antere liniare rosii. Fructul este o capsula obovoidala, cu 6 muchii. Semintele sunt comprimate, brune deschis cu suprafata rugoasa.
Habitat
Crinul de padure (Lilium martagon), salbatic, originar din Europa, intalnit si la noi in tara, creste in flora spontana in zonele cu paduri foioase, atat in regiunile de campie, cat si in cele montane.
Crinul creste si in flora spontana in Europa, in Africa si in zona Orientului, in Franta de exemplu devenind simbolul regalitatii.
Simbol
In Antichitate, atat la greci, cat si la romani, crinul simboliza speranta si triumful. In zilele noastre, crinul simbolizeaza puritatea si daruirea unui crin e un semn de respect.
Mihai Eminescu spunea despre crini: “Padurile de flori, in care fiecare floare e ca un arbore, iar crinul ca o urna, "floraria de giganti", constituiesc un arhanghelism muzical cu linii prelungi si transparente, in care intalnim o incetinire paradisiaca a miscarilor de stil dantesc.”
Celor care vor avea bucuria de a intalni crinul de padure in drumetiile lor le amintim recomandarea lui Emil Pop valabila si pentru alte flori: “Aviz staruitor celor care cu toata oprelistea oficiala, nu-si vor birui ispita: sa rupa ori sa taie numai partea aeriana, sa crute organul din care va renaste floarea; pacatul lor va fi mai mic.”



 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...