luni, 15 iulie 2013

Băile Sărata

La numai sapte kilometri de Bacau se afla o oaza de recreere si sanatate de care putini dintre oraseni au habar. Locul este cunoscut sub numele de Baile Sarata si se afla in ingrijirea Centrului catolic de Spiritualitate si Tratament Balnear "Fericitul Ieremia", din Iasi.
Izvoarele minerale din statiunea Baile Sarata sunt cunoscute inca din vechime pentru proprietatile lor terapeutice.
Rapa lui Voda, Coasta Mosului, La Oglinzi, Izvorul Puturos sunt cateva dintre izvoarele cu apa minerala cu proprietati terapeutice cunoscute inca din vechime.
Din pacate, statiunea a fost uitata timp de zeci de ani, iar toate amenajarile facute pe la inceputul secolului trecut au ajuns in ruina. Noul proprietar a inceput insa reamenajarea locului, iar acum exista posibilitati de cazare, precum si o baza de tratament.
Este unul dintre acele locuri, extrem de puţine în zona Bacăului, în care poţi face o baie în apă sărată cu scop terapeutic şi nu numai, poţi sta la plajă sau te poţi ascunde la umbra terasei, la un mic, o friptură şi un suc sau o bere fără alcool. Sărata Băi este, în fapt, un parteneriat public-privat, un model de reuşită în care orgoliile nu îşi au locul, ci doar determinarea de a face ceva util, mai exact, de a îmbina utilul cu plăcutul.
Taxa de intrare este una modică, 12 lei, cu mult sub ceea ce se practică în alte asemenea unităţi, tocmai pentru a oferi posibilitatea cât mai multor băcăuani şi nu numai să se bucure de proprietăţile terapeutice ale apei saline. La Sărata Băi se efectuează tratamente, în baza unei recomandări de la medicul de familie şi, tot la acest capitol, trebuie să facem precizarea că există, de dimineaţă până la ora 15, zi de zi, asistenţă medicală pentru orice eventuale probleme apărute.
Printre tentaţiile cu care clienţii sunt „ademeniţi” se regăsesc cele două piscine cu apă sărată, cu o concetraţie salină extrem de ridicată şi, totodată, de benefică precum şi două jacuzzi, de asemenea, pline cu apă sărată. Pentru cei care vor să rămână peste noapte, trebuie să spunem că o cameră cu două paturi poate fi închiriată cu suma de 40 de lei. Amintim totodată că, în momentul în care o persoană achită taxa de 12 lei, aceasta primeşte gratuit, spre folosirea pe toată perioada şederii, un şezlong.
La Sarata exista posibilitati de cazare, dar nu se asigura masa. In schimb, exista o bucatarie bine utilata, la dispozitia oricui. Pacientii pot face bai cu apa sarata calda la cada, masaje medicale sau tratamente reci la piscina, in asociere cu plaja si sedinte de kinetoterapie.
Sunt autobuze care circula Bacau - Sarata si Sarata - Bacau dupa orarul stabilit. De obicei orele cele mai folosite sunt 7,30, 9, 10,30 , plecarea din Bacau si intoarcerea in oras la orele 11, 13. 
Cura de băi are efecte benefice în cazul umătoarelor afecţiuni: 
- inflamaţii cronice degenerative ale sistemului osteo-articular; 
- recuperare după accidente cerebrale minore cu sechele de tipul paraliziilor; 
- dureri cronice ale muşchilor, recuperare după accidente osteo-articulare; 
- fracturi osoase care se recuperează cu dificultate stimulând apariţia calusului; 
- afecţiuni locomotorii; 
- afecţiuni ale pielii (eczeme, psoriasis, prurit cronic).
Contraidicatii:
- afectiuni inflamatorii acute cancer sau tumori maligne
- afectiuni circulatorii, tensiune arteriala ridicata
- tuberculoza
- afectiuni grave ale sistemului central
- boli epidemice, sarcina
Se pune la dispoziţia celor intersaţi diferite servicii: 
- băi sărate calde la cadă; 
- băi sărate reci la piscină; 
- masaj terapeutic.
Pentru cei intersaţi, există posibilitatea de cazare, pentru tratament şi pentru a petrece acolo concediul sau sfârşitul de săptămână.
Pacientii pot face bai cu apa sarata calda la cada, masaje medicale sau tratamente reci la piscina, in asociere cu plaja si sedinte de kinetoterapie.
Statiune este dotata cu sali pentru tratament, aparatura adecvata si camere pentru cazare. Dispun  de bucatarie si sala de mese .
Acest colt de rai va ofera sanate si recreere. (Sursa : http://bailesaratabacau.freewb.ro


















Un comentariu:

  1. As indrani sa zic ca Sarata bai este minunea Bacaului si ma bucur ne spus de mult ca aceasta binefacere a Domnului nu a incaput pe mana unor afaceristi nescrupulosi si pot beneficia de terapia cu apa sarata atat omul bogat cat si cel sarac in conditii civilizate. Felicitari bisericii Catolice pentru ceea ce face. Va rog sa ma credeti pe cuvant ca sunt de religie ortodoxa dar aici nu are importanta apartenenta religioasa. Importante sunt faptele si beneficiile oferite oamenilor. Felicitari colectivului de angajati care deserveste si asigura bunul mers al activitatii in statiune.

    RăspundețiȘtergere

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...