luni, 7 mai 2012

Ghilcos = Ucigasul

A doua parte a traseului a fost pe Vf. Ghilcos - Ucigasu 1408 m, cel "vinovat" de formarea Lacului Rosu - in 1837, cand un pinten s-a prabusit si a barat Paraul Oii formand actualul lac.
Nori negri s-au adunat pe cer cand urcam, insa nu ne-au oprit din drum, si vazandu-ne atat de porniti, s-au departat de noi, stropindu-ne doar putin. Apoi, soarele ne-a mangaiat cerandu-si parca iertare, iar noi dupa ce am mancat in Poiana Ghilcos, am mers mai departe, pe creasta, ne-am bucurat de inaltime, de frumusete. 
Traseul este marcat, iar pe sensul facut de noi este destul de usor si pentru incepatori. Se pleaca din spatele cabanei Raza Soarelui, se merge pe langa fosta partie, se sare gardul, si inainte de Biserica, pe stalpul electric, este indicator Triunghi Rosu. Se merge pe el. Dupa ce se ajunge la relee, in stanga vom avea vedere spre Ceahlau. Din pacate, primavara nu iti ofera vizibilitate si claritate maxima, insa am incercat niste fotografii si cu Ceahlaul.
Se merge pe triunghi rosu, se traverseaza Poiana Dosu Ghilcos si se ajunge la punctul de belvedere de pe Ghicos (ucigasul in romana) 1378.5 m (ceea ce nu este altitudinea maxima), punct ce ne ofera o frumoasa vedere spre toata zona.





 Bicajel. Fagetul Ciucului (in stanga), Piatra Poienii, Munticelu, Butu si Ana din Ceahlau
 Un petec de cer, de speranta, un delfin...

 Prim plan Munticelu, secund Piatra Sura, ultim plan Gardul Stanilelor, Toaca, Ocolasul Mare, Ocolasul Mic








Se la stanga : Suhardul Mic, Gradina Zanelor, Ghilcon, in prim plan, in secund Campul Cupas 
Foto © Ioan Panaite - fotografia de grup
Se coboara apoi pe CERC ALBASTRU CU PUNCT ALBASTRU pana la prima casa, apoi pe langa ea. Dintr-o neintelegere cu  o parte din grup, ne-am rupt si am coborat prin alta parte nu prin Poiana Ghilcos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...