marți, 6 septembrie 2011

Băile Balvanyos

Teoretic, nu e nimic spectaculos. Niște bogații naturale, benefice sănătății, împrăștiate pe niste munți vulcanici.
Ape minerale, mofete, cenușăre,  bazine cu ape minerale, pădure, aer ozonat, putin radioactiv atât cât radioactivitatea lui sa fie benefică. 
Pentru cei ce nu cunosc aceste bogății, e ceva plicticos, pentru cei cu o sănătate de fier, e ceva apatic, plictisitor, fără viata. Pentru ca nu găsești decat 2- 3 restaurante, nu sunt cluburi.
Sunt in schimb fenomene postvulcanice, emanatii de gaz vulcanic.


Băile Balvanyos de astăzi s-au format prin contopirea a trei mici băi. Cea mai veche dintre acestea a fost pe Saua Sósmezõ (din faţa actualului Hotel Best Western Balvanyos), numită Puturosul de la Turia. În 1895, la poalele muntelui Csoma (cel din dreapta pârâului Turia) s-a înfiinţat de către Csiszár Dénes o baie cu mofetă, cure interne şi externe, băi reci şi calde (denumită ulterior Băile Csiszár - Cisar). Cel de-al treilea complex a fost edificat la poalele muntelui cetăţii Balvanyos sub numele de Várpadi, cumpărat ulterior de către Banca Transilvania, şi redenumit Băile Transilvania. Mozaicul celor trei băi a dat naştere Băilor Balvanyos, care a cunoscut vremuri mult mai prospere decât ce se poate vedea în zilele de azi.
Practic Baile Balvanyos, sunt situate la baza muntelui Ciumatu sau Puturosu, sunt compuse din mai multe bai :

Pe teritoriul stațiunii Balvanyos cele mai multe izvoare se găsesc la vechile băi Cisar. Aceste izvoare sunt adevărate comori ale Băilor Bálványos și alături de Grota sulfuroasă, contribuie la renumele stațiunii.
Cele mai importante trei izvoare, folosite pentru cură internă se află pe partea dreaptă a pârâului Cisar. Aceste izvoare au debit mic și sunt ușor carbogazoase, feruginoase, sulfuroase și radioactive.
În afară de izvoarele folosite în cură internă, la Băile Cisar se găsesc mai multe bazine mici cu apă minerală și un bazin mai mare, numit Ștrand actualmente inca in paragina.
La Băile Cisar se ajunge urmând traseul cruce albastră care pornește de la Pensiunea Cetate.
Ștrand
Bazinul Ștrand era cel mai mare (15*8 m) dintre toate bazinele Băii Cisar. Apa are culoare galbenă, este bogată în acid carbonic, clor și fier. Se folosește mai ales în tratarea reumatismului. Din pacate ultima data era distrus in totalitate.
Baia Timșoș
Apa celor două bazine Timsos este opacă, conține și acid sulfuric.
Izvorul Iordan
Izvorul Iordan se află pe malul drept al pârâului Cisar. Debitul izvorului este 0,01-0,06 l/s, mineralizarea totală este 2409 mg/l. Conținutul de CO2: 1600-2100 mg/l.
Apa izvorului este folosită în cură internă pentru tratamentul afecțiunilor biliare și ale ficatului.
Izvorul Sofia
Izvorul se află pe partea stângă a traseului, deasupra izvorului Iordan. Debitul izvorului este 0,01-0,03 l/s, volumul de CO2 liber variază între 1800-2300 mg/l. Mineralizare totală: 1500-2440 mg/l.
Izvorul Aluniș
Izvorăște aproape de marginea pădurii. Debitul izvorului este de 0,01-0,02 l/s. Conținutul de CO2 variază între 1200-1800 mg/l. Are o mineralizare totală de 3474 mg/l. Este ușor radioactiv: 205,4 pCi/l.
Izvorul are efecte terapeutice asemănătoare cu cele ale Izvorului Iordan, de asemenea este recomandat și împotriva anemiei și a producției insuficiente de acid gastric.
Izvoarele Ape de ochi
Izvoarele se află aproape de Baia Hammaș, la distanță de aprox. 60 m de izvorul Aluniș. Nu sunt captate. Au debit mic, dar au conținut ridicat de fier și sulf coloidal.
În jurul izvoarelor emanațiile de hidrogen sulfurat sunt puternice.
Sunt folosite pentru tratamentul conjunctivitei sub formă de spălături sau prin aplicarea unor comprese sau cataplasme pe ochi. Apa acestor izvoare este ușor carbogazoasă, bicarbonatată, calcică, sulfuroasă, feruginoasă cu un pH de 6,05. Are o mineralizare scăzută: 1340 mg/l.
Baia cu ciocolată
Baia și-a primit numele de la culoarea roșu-maroniu a apei. Este situată la cea mai mare altitudine dintre toate bazinele Băii Cisar.
Bazinul (7*5m) este frumos amenajat și este dotat cu cabine pentru vestiare. Apa bazinului conține sulf, acid carbonic și alaun. Datorită efectului calmant este utilizată în tratarea afecțiunilor sistemului nervos.


Băile Transivania : situate in zona Motelului Cetate si a dealului cu Vârfului Cetate. Izvorul Transilvania, Izvorul Ibola (Viorele), bazinul cu apa minerala amenajat in fata motelului Transilvania, cenusarul si mofeta din spatele. 


Băile Apor - Izvoarele Tămăduitoare. 8 feluri de izvoare cu difderiti parametri fizico chimici, care pe langa alaun contin si o cantitate mica de acid sulfuric.  Sunt doar câteva asemenea ape în lume, dintre acestea menționăm zona geotermală Kamojang pe insula Java și râul Rio Grande în Columbia.
Această zonă în care izvoarele mici, cenușii clocotesc peste tot, este declarată rezervație geologică.

Izvoarele tămăduitoare se află pe traseul marcat cu triunghi roșu. Sunt amenajate 4 bazine mici care își trădează prezența prin lipsa vegetației și prin mirosul puternic de ouă stricate care provine de la hidrogenul sulfurat.
Băile reci în aceste ape minerale au efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare.
Grota sulfuroasa
Cea mai puternică mofetă de hidrogen sulfurat din Europa, debitul depășind 3000 m3 gaz emanat zilnic.
Grota se poate vizita pornind de la Grand Hotel Balvanyos urmărind marcajul punct albastru sau punct roșu. Traseul marcat cu punct albastru ajunge și la Grota cu alaun, Cimitirul Păsărilor și Peștera Ucigașă, aflate la același nivel cu Grota Sulfuroasă.
Grota de lungime de 14 m nu s-a format natural, este galeria unei foste mine de sulf. Partea amenajată pentru tratament are o lungime de 7 m.
Grota celebră este acoperită de gaze tot timpul, depunerea de sulf galben pe pereți marchează clar nivelul superior al gazului toxic.
Considerând concentrația ionilor negativi (2,8*104 ion/ml) si cea a ionilor pozitivi (3,3*103 ion/ml), umiditatea aerului din grotă (95%) și debitul gazului (3000 m3/24 h), Grota sulfuroasă este cel mai remarcabil factor curativ al Muntelui Puturosu.
Terapia sulfuroasă are efecte benefice asupra organismului, dovedite în lupta împotriva bolilor precum: bolile reumatice, cele cardiovasculare, arteriale, psihosomatice, boli alergene, dermatologice, etc.
Solfatara de pe Muntele Puturosu este o baie gazoasă călduță, plăcută, care pe lângă efectul de întinerire și efectul revigorant întărește mintea și condiția fizică.
Gazul mofetic conține hidrogen sulfurat, respectiv dioxid de sulf, care la contactul cu condițiile atmosferice precipită sulf pur pe pereții grotei.
Compoziția gazului a fost analizată într-o fază inițială de către Ilosvay Lajos în 1884, conform căreia compoziția arată astfel: 95,82% dioxid de carbon, 0,38% hidrogen sulfurat, 0,14% oxigen și 2,66% azot.
Baia Hammaș
Contin 4 bazine amenajate si un izvor. Este de asemeni o turbarie,
În bazinul Hammaș se găsește apă minerală îmbogățită cu sulf coloidal. Este folosită ca remediu împotriva varicelor, de asemenea prezintă rezultate și în tratamentul eczemelor. Au fost amenajare anul trecut (2010) de către o fundatie. Este locul unde am stat cate 7-8 ore pe zi.



Un bazin cu apa ce are culoare galben-verzui, apa bicarbonatată, clorurată, sodică este recomandată în tratamentul bolilor sistemului nervos, al afecțiunilor ginecologice și în tratamentul reumatismului.

Sursa text : http://www.budoshegy.ro/ro/ si http://balvanyos.blogspot.com
De asta : am început concediu la Balvanyos, am revenit si am stat 4 zile la Balvanyos si m-am intors pentru 2 zile la ssfarsitul concediului la Balvanyos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...