miercuri, 2 martie 2011

Altruistul Beligan

Luni, 28 februarie, pe scena Casei de Cultura, a venit Teatrul National Bucuresti cu piesa de teatru : EGOISTUL de Jean Anouilh. Traducere si adaptare : Radu Beligan , Liviu Dorneanu, Regia: Radu Beligan, cu Radu Beligan. Un spectacol de doua ore, in care am avut deosebita placere si incantare sa asistam la un adevat spectacol de altruism al marelui actor RADU BELIGAN.
La 92 de ani, marele actor ne-a dat o lectie de profesionalism, de seriozitate, de bun simt, pe langa faptul ca si-a purtat cu mandrie batranetea pe scena.
O sala arhiplina l-a aplaudat la scena deschisa...
"Am o boală, sunt legat ombilical de România!" spunea maestrul acum 2 ani, intr-un interviu dat lui Marius Tuca.
"O piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate. Şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.
Pe masură ce asistă la dezmăţul fiicelor, la eşecul fiului, la presiunile prietenului, la reproşurile amantei, la resentimentele fostei soţii şi, nu în ultimul rând, la dezastrele instalaţiilor menajere, un cunoscut autor dramatic îşi scrie piesa.
Egoistul, un spectacol în care Jean Anouilh se pare că şi-a ascuns biografia sub chipul maestrului Radu Beligan" este recenzia piesei pe site TNB.
Sa fac eu recenzia piesei sau a jocului actorilor mi s-ar parea absurd.
Rolul i-a permis sa fie aproape nefiresc de .. firesc
A fost singurul actor, care a fost prezent pe scena pe toata durata spectacolului..
Ca, prin prezenta lui, la varsta lui, ne-a dat o lectie de altruism jucand in Egoistul...
Ma bucur ca a fost sala plina...
Ma bucur ca am fost si eu, ca am respirat timp de 2 ore acelasi aer care l-a respirat si Maestrul...
Ca la 92 de ani, un mare actor, a infruntat si vremea rea, si ne-a invatat ca un spectacol daca este programat la ora 19, la ora 19 incepe, nu ca alte vedete care isi permit sa se lase asteptate...
Iti multumim Maeste, sa ne mai bucuri ...
Sa ne traiesti Maestre !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...