duminică, 23 ianuarie 2011

Datul cu parerea - sport national

In Romania, datul cu parerea este sport national.
Presedintele isi da cu parerea ... "S-au scumpit lactatele...", "Hotararea ICCJ  trebuie respectata..."
Primul minstru e campionul insa. Isi da cu parerea zilnic, se mai si balbaie, si uite unde am ajuns... nu dezvolt ....
Mi-am zis : daca toti isi permit, eu de ce sa nu imi permit ?
Azi imi voi da cu parerea despre "Alimentatia sanatoasa"
E o mare moda acum, si o mare problema : alimentatia sanatoasa.
Ce sa mancam si ce sa nu mancam ?
Cand si cat sa mancam ?
Daca avem grupa sangvina X nu trebuie sa mancam Y si mai ales atentie, sa nu facem abuz de Z...
Daca ne-am nascut luni, trebuie sa mancam ... bla bla bla
Si vin nutritionisti, vin medici, si vin specialisti, si fiecare sustine ca are dreptate. Da, ei nu isi dau cu parerea, ei sustin cu argumente stiintifice, sau karmice, sau.....
Ca unul care a trecut si eu putin prin viata (e adevarat ca sunt inca la inceputul ei, dar multi din voi sunteti nascuti mai tarziu), imi dau si eu draga cetitorule, cu parerea. Ca in Romania e gratis... si la moda.
Zic eu : mancam ceea ce corpul nostru are placere si pofta. Mancam cumpatat, limitam mesele si nu sunt probleme cu obezitatea.
Una din marile probleme ale omului plinut este : cure repetate de slabire. Diverse retete, toate de succes. Dar orice cura inseamna si o limitare a produselor alimentare. Curele cele mai simple de slabire sunt alea : in prima zi orez, a doua zi ceai.... etc. Cele complicate sunt de genul : nu ai voie : ... o lista de 2 pagini, ai voie : 15-20 de alimente dar conditionat. Normal, ca organismul slabeste, normal ca anumite elemente chimice lipsesc si de aici si scaderea partiala in greutate. Substantele respective nu se asimileaza, dar nici nu sunt eliminate ci .. depozitate. Si, in momentul cand ati terminat cura, si ii introduceti amonoacidul esential de care avea nevoie, pac, imediat se pune,
Ce e pofta ?
"As manca arahide", de exemplu. Organismul are nevoie de unul din aminoacizii esentiali care se gasesc preponderent in arahide, si atunci se duce piticu si ii spune lui nenea Desteptu' (Ala partial cenusiu asazat in partea superioara a corpului) : "Am nevoie de acid arahidonic - imi este esential (ca este un acid esential). Si brusc iti trece prin gand : "Ce-as manca niste alune". Si respectivul acid ce face ? Intra si pune umarul la constituirea depozitelor de rezerva - in speta ceva lipide, etc. Ca asa suntem noi, trebuie sa avem rezerve de energie.
Eu am un metabolism bun, multumesc lui Dumnezeu, si mai sunt si sanatos.
Dar daca ma duc la un medic si ii spun : stii, micul meu dejun se compune din 500 ml cafea Jacobs la ibric, dejunul e o in cate o zi o frunzareala (fructe, biscuiti, alune) dar in cantitati astronomice 100-150 g/zi, si masa mea principala e la 18-19 si cuprinde de obicei : 30-40 ml de tarie + doua feluri (daca imi place), apoi un pahar de vin sau o bere, medicul imi va spune ca e foarte nesanatos.
Este, recunosc, nu va sfatuiesc sa faceti ca mine, dar tare imi este bine asa. Pentru mine asa e sanatos. Pentru ca la anii mei, la 1,80 m inca stau sub 80 kg.
E adevarat : mananc pui putin, peste, porc si vita mai mult. Nu fast food.
Imi dau cu parerea si zic : prefer cotletul de porc, atentie cotletul de porc, in locul pieptului de pui. Si va spun si de ce : puiul acum se sacrifica la 1,5 - 2,5 luni. Este indopat cu steroizi de crestere, cu tot felul de substante care il ajuta sa prinda cat mai repede in greutate, In plus, fiti siguri, ca este hranit pana in ultima clipa ca sa dea randament economic. Ce mananci de fapt cand mananci pui ? Pune-ti intrebarea si cauta raspunsul singur. Si mai gandeste-te si la conditiile de crestere, ca acel pui nu mai stie de ciclu diurn/nocturn, el nu se mai culca odata cu gainile, el manca tot timpul, ca trebuie sa ajunga cat mai repede in galantar.
De asta ma feresc de pui. Iar puii crescuti biologic, ii iau rar de la parinti. Asta e parerea mea despre pui, uite ca mi-am dat cu parerea...
Boul cat o fi de bou, si porcul cat o fi de porc, mai doarme....
Asimileaza mai greu, si dintr-o cantitate mai mare de hrana...
Prefer de asemeni pestele oceanic sau cel din rauri decat cel din crescatorie...
Zic eu ca si asta ma face sa nu se depuna, sa nu se adune kilogramele.
Apoi e cheatia cealalta : ma simt putin ca am pus, trecem 2-3 zile pe salate. Si nici aia pe indestulate. Si se arde tot.
Un rol determinat il are si munca si efortul fizic pe care il depunem.
Sa nu uitam ca ardelenii de la tara aveau si au ca aliment de baza : sunca, pita, palinca. Si nu prea i-am vazut obezi. Pentru ca chiar daca mananca multa grasime de aia cu colesterol, si cu alcool, si ala ingrasa, si cu paine - vai, nu ii ajunge o paine pe zi, - muncesc, efortul fizic elimina tot. Daca unul care sta la birou ar manca la fel, in 5 ani sare peste 100 kg.
Daca o sa fiti intesati o sa imi mai dau cu parerea despre alimentatia sanatoasa...
Astept sugestii si pareri.
Datul cu parerea e un sport national...

Un comentariu:

  1. De acord in mare masura, daca mai si corelam alimentatia sanatoasa cu miscarea, si mai bine. Insa comoditatea si timpul ne gasesc scuze... :D

    RăspundețiȘtergere

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...