luni, 6 decembrie 2010

Iubiri otravite

Luni, 6 decembrie 2010 la orele 19.00, in sala mare a Teatrului Municipal Bacovia, a fost spectacolul cu piesa de teatru “IUBIRI OTRAVITE”, o productie a Teatrului “George Ciprian” din Buzau.

"Piesa Lailei Ripoll, Iubiri otrăvite sau Aici nu s-a întâmplat nimic, este povestea a patru femei, „o fată bătrână, o infirmă, o servitoare și o idioată”, care s-au născut și trăiesc într-un colț uitat de lume – un sătuc obscur din Spania sau din orice altă țară. Pe scurt, subiectul ar putea fi prezentat astfel: „În anii ’40, în viaţa celor trei surori: Nazaria, Daria și Aurori, a apărut (pe o motocicletă cu ataş) un bărbat exotic, care le-a schimbat destinele. După 35 de ani, cele trei femei, ajunse la vârste cuprinse între 60 şi 65 de ani, se află la priveghiul acelui bărbat”.










Noaptea de priveghi ar putea fi numită Noaptea secretelor dezvăluite, când ies la iveală fapte ascunse ani de-a rândul: Aurori, „fata idioată”, a avut un copil cu soțul surorii sale, ceea ce îi confimă Nazariei că ea (şi nu răposatul) nu putea procrea; Daria descoperă, la rândul ei, că infirmitatea Nazariei a fost o pseudopovară, sursa mustrărilor de conștiință care i-au distrus, pe nedrept, viața; Nazaria mai află că bărbatul ei a avut aventuri nocturne până și cu slujnica Ulpiana, mai mult, că Daria este „asasina” din umbră, cea care a provocat accidentul de motocicletă…

Toate aceste mărturisiri şocante, produse „în cascadă”, ar putea destrăma definitiv familia celor trei surori, dacă nu ar interveni episodul otrăvirii Ulpianei de către inocenta Aurori. Crima acestei femei (iresponsabilă în fața legii!) aruncă acum vinovăția asupra tuturor şi le determină să-şi reia viaţa de dinainte de moartea bărbatului. Concluzia unanim acceptată va fi, în consecinţă, aceea că: aici nu s-a întâmplat nimic!
Textul, în ciuda componentelor dramatice, rămâne în mod fundamental o piesă comică. Structura dramaturgică, pornind de la principiul că spectatorul află (știe) înaintea personajelor ce s-a întâmplat, generează un plus de umor, contribuind la implicarea permanentă a publicului.
Distributia: Adriana Trandafir, Ruxandra Sireteanu, Anda Caropol, Mihaela Subtirica




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...